A mediáció előnyei

A mediáció előnyei


A felek saját kézben tartják saját ügyüket

A felek saját kézben tartják saját ügyüket, a folyamat kontrollja végig a felek kezében marad. Míg a bírósági tárgyalás egy zárt, szigorú menetrendet követő eljárás, ahol nehezebb a közös érdekeket felismerni és a kitűzött céloktól eltérni, addig a mediáció pont ennek ellenkezőjére törekszik. A mediációban mindenki maga képviseli saját érdekeit, saját maga tudja meddig képes abból engedni és mi az, ami annyira fontos számára, hogy attól eltérni nem kíván.


A résztvevők a kölcsönös előnyök elérésére törekednek

A résztvevők a kölcsönös előnyök elérésére törekednek, szemben a győztes – vesztes helyzettel. A mediációs eljárás során létrejött megállapodást azért tekintik a felek győztes megállapodásnak, mert azt ők maguk hozták létre közös akarattal.


A konfliktus teljesen más megvilágításba kerül

A konfliktus teljesen más megvilágításba kerül, új megoldások jelennek meg a beszélgetés során. A mediáció során a Felek ismertetik álláspontjukat, gondolataikat, érzéseiket, közben számos új információ lát napvilágot mindkét fél réséről. Új megoldások kidolgozását teszi lehetővé a sok új információ, merőben megváltozhat a felek addigi kapcsolata.


Olcsóbb és gyorsabb, mint a bírósági eljárás

Olcsóbb és gyorsabb, mint a bírósági eljárás. A bírósági peres eljárások hosszúak, költségesebbek. A bíróságok túlterheltek és a gyakorlat alapján egy kialakult konfliktus után hosszú hónapokat vagy akár éveket kell arra várni, hogy egy eljárás lefolytatásra kerüljön a felek között. Különösen fontos ez mondjuk egy gyermek láthatás esetében, ahol egyik szülő sem akar hónapokat várni arra, hogy a szétválás után gyermekét láthassa.


A felek szívesebben tartják be

A mediációs megállapodást a felek szívesebben tartják be, mert mégis maguk küzdöttek meg annak kialakulásáért.


Semmit nem veszítenek

A mediációval a felek semmit nem veszítenek, ha nem sikerül megállapodásra jutniuk, választhatnak más megoldást a vitás kérdés rendezésére.


Változik a személyiségük, közben sokat fejlődnek

A mediáció során változik a személyiségük, közben sokat fejlődnek és egy teljesen más szemléletmódot alakítanak ki a jövőre nézve egymás és a másokkal történő kommunikációjukban. A mediáció során betekintést nyerhetnek egymás gondolataiba, mélyebb érzéseibe a vitás helyzetet illetően.


A hivatalos útnál sokkal emberközelibb

A hivatalos útnál sokkal emberközelibben tudja a konfliktusokat kezelni, javítja a konfliktusban szereplők életminőségét, csökkenti a feszültséget és segít megelőzni újabb konfliktusok kialakulását.


A konfliktusmegoldás erősíti az egymás iránti tiszteletet, és javítja a másikkal való kapcsolatot.


További kérdések esetén forduljon hozzám bizalommal!

Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére