Párkapcsolati mediáció

Veszekedés, feszültség, elhidegülés? Romokban a párkapcsolatuk?

Egy jó kapcsolat nem pusztán abból áll, hogy vannak szerencsés párok és vannak a kevésbé szerencsések, akiket mindig valami baj, probléma, megpróbáltatás utolér. Egy igazán jó kapcsolat, jó házasság alapja a mindennapos csapatmunka, a tenni akarás azért, hogy egy jól működő és boldog párként érezzék a felek magukat minden egyes reggel amikor felébrednek.

Párkapcsolati mediációra egyrészt azoknak a pároknak a jelentkezését várom, akiknek kapcsolatában feszültség, problémák keletkeztek, esetleg már odáig jutottak, hogy nem tudják eldönteni, együtt maradjanak-e párjukkal, vagy a szakítás, válás mellett döntsenek.

Másrészt várom azoknak a pároknak a jelentkezését is, akiknek nincsenek akut, feszítő problémáik, éppen ennek megelőzése szempontjából szeretnének egymáshoz még közelebb kerülni, kommunikációs technikákat megismerni, elsajátítani, közös jövőjüket építeni.


A párkapcsolati mediáció megoldás lehet:
 • ha párkapcsolati válságot élnek meg, túl sok problémájuk van,
 • ha a párkapcsolatból eltűntek az érzések, izgalmak
 • ha már nem tudnak egymással kommunikálni, állandósultak a veszekedések,
 • ha elhidegültek egymástól, elmarad az intimitás,nincs vagy nagyon kevés a szex,
 • ha úgy érzi egyedül maradt, nincs kivel megbeszélni a mindennapjait
 • ha a harmadik fél megjelenik a kapcsolatban – megcsalás,
 • ha rossz az időgazdálkodás, nincs elegendő idejük egymásra,
 • ha magányosok a kapcsolatukban,
 • ha a válás lehetősége is felmerült Önök között,
 • a kisgyerekes évek alatt született házassági válságok esetén.

Hatékony kommunikációval akár a párkapcsolati konfliktus mögött gyakran meghúzódó szexuális problémák is könnyen orvosolhatók.

Sok esetben a kommunikáció hiánya, vagy annak hibás volta okozza a konfliktusokat. A párok a mediáció során megtanulnak helyesen kommunikálni az érzéseikről. Ezután közös stratégiát dolgozunk ki az érintett felekkel egyetértésben a kapcsolatuk jövőjére vonatkozóan. Amennyiben mégis szétválásra, szakításra kerül sor, a válási mediáció során azt kulturáltan, békésen teszik meg a felek.


Mit tehet, ha a másik fél nem akar külső segítséget, mediátort igénybe venni?

Mindenképpen érdemes elmondani, hogy a mediátor nem az a személy, aki majd megmondja ki miért hibás, és mit tegyen. Nem, ez nem a mediátor. A mediátor nem tanácsadó, hanem egy olyan harmadik fél, aki a beszélgetések során feltárt emberi szükségletekre figyelemmel, irányított beszélgetés keretében segíti a feleket a közös konszenzusra. Itt a felek, vagyis Önök hozzák meg a döntéseiket közösen. A legfontosabb, hogy semmiképpen ne erőltessék a másik félre a mediációt. Hagyjanak neki időt, hogy végiggondolja a lehetőségeket.  Amennyiben úgy érzi, hogy ez nem vezet eredményre, a megkereső fél kérhet engem, hogy vegyem fel a kapcsolatot a másik féllel. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy egy alkalommal a mediátor megkeresse a másik felet.


 A párkapcsolati mediáció során segítek:
 • megfogalmazni a problémát; feltárni annak okát,
 • felszínre hozni, és megbeszélni a sérelmeket;
 • megtanítani Önöket arra, hogyan beszéljenek az érzéseikről,
 • hogy megkeressék kapcsolatuk értékeit és erre építsék kapcsolatukat,
 • a hatékonyabb kommunikációt elsajátítani;
 • a bizalmat, intimitást növelni;
 • kimozdítani a párokat az addigi látásmódból,
 • közös célokat kialakítani, közös jövőt építeni.

Amennyiben a mediációs folyamat során a pár a végleges szétválás mellett dönt, úgy a folyamatot válási mediációval folytatva segítem a minél fájdalommentesebb szétválást.

A párkapcsolati mediáció is egyéni beszélgetéssel kezdődik, majd a közös mediációs üléseken folytatódik. A közös párkapcsolati ülések tapasztalat alapján általában 3 – 5 alkalmat igényelnek.

Amennyiben önmagával szeretne tisztába kerülni, szeretné megismerni saját benső (pár)kapcsolati igényeit, motivációit, szeretné feltérképezni erősségeit és kapcsolatának javítása vagy elengedése érdekében megoldandó problémáinak gyökerét, kérem jelentkezzen az egyéni tanácsadásra!


Azonos nemű párok párkapcsolati problémái esetén is tartok mediációs ülést.

Az azonos nemű párkapcsolatokban, vagy szivárvány családban élők esetében is előfordulhatnak olyan nehézségek, mint a különnemű párok esetében. A bejegyzett élettársi kapcsolat csaknem hasonló lehetőségeket teremt az azonos nemű párok részére, mint a házasságban élő számára. Az együttélés során felmerült problémákkal sokan azonban nem kezdeményeznek olyan pert, ahol nemi identitásuk, szexuális orientációjuk kerülhet a középpontba.

Az azonos nemű párok, szivárványcsaládok tagjainak kapcsolatában is előfordul, hogy a felek szétválnak, de nem volt közöttük élettársi szerződés, sem bejegyzett élettársi kapcsolat, de rendezni szükséges a közösen használt lakás sorsát, nincs egyezség a pénzügyi kérdések tekintetében,a közösen nevelt gyermek tekintetében stb.). 


Jogszabályok

A közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvény
Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény
A közvetítők igazolványáról szóló 2/2003. (III.13.) IM rendelet
​A közvetítői névjegyzék vezetéséről szóló 3/2003. (III.13.) IM rendelet


További kérdések esetén forduljon hozzám bizalommal!

Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére