Első lépések

Miért nehéz megtenni az első lépéseket a mediáció felé?


Kudarcérzés

Sokan azt érzik, ha saját maguk nem tudták megoldani a problémáikat az egy óriási kudarc. Problémák mindenki életében előfordulnak, a mindennapjaink részei. A mediátor bevonása a konfliktusaikba nem azt jelenti, hogy ő fogja Önök helyett megoldani a felmerült konfliktusokat. Ebben a folyamatban a vitában álló felek dolgoznak meg minden egyes problémás kérdés tisztázásáért, a mediátor speciális konfliktuskezelési irányítása mellett.


Idegenre bízni magát

Nagyon nehéz egy idegenre bízni magunkat, megosztani vele életünk gondjait. Ez nem kétséges.  Nem mindenki képes megnyílni még a barátainak sem, egy ismeretlen embernek pedig még nehezebb. Legtöbb esetben ahhoz is nagy elhatározás kell, hogy a másik féllel egy szobában üljön le. Amennyiben úgy érzi ez Önnek nem menne, de változtatni szeretne, keressen bizalommal telefonon és szívesen nyújtok tájékoztatást a mediáció menetéről, hatásairól.


A valósággal való szembenézés nehéz

A valósággal való szembenézés és a problémák nem tolerálása nem is olyan könnyű.

Nem igaz?

Mindannyiunk életében vannak kisebb – nagyobb problémák, de ezeket nem szabad tolerálni, nem szabad elviselni. Sokan belefásulnak a megszokott problémákba, úgysem fog ez már változni stb. mondatok után hiába a reménykedés, hogy jobb lesz.

Előfordulhat, hogy az egyik fél elindul egy másik úton (önismeret stb.), hamarabb felismeri a változás lehetőségeit és akkor már nehezebb orvosolni ezeket a bajokat.

Amikor még nem annyira nagyok a problémák, akkor sokan nem is törődnek velük. Oh, hát csak párszor fordult elő… Azért ez még nem a világ vége... De ezek a „kisebb” problémák aztán szépen lassan nagyobbra nőnek. Amikor már hatalmasra nőttek és nem tudják hogyan oldják meg őket, sokan azt választják, hogy nem is akarnak szembenézni velük. Egyszerűbb magukat beállítani áldozatnak azzal, hogy megmagyarázzák maguknak, hogy ez a helyzet már úgysem lesz jobb.

Ha úgy érzi, hogy Ön is ebben a helyzetben van jelenleg, a legfontosabb, hogy ne vádolja magát, sem a másik felet, hiszen mindannyian emberek vagyunk. Ezeket a problémákat pedig lehet orvosolni, ezeket MOST kell megoldani. Amint felmerülnek a nehézségek akár a kommunikációban, vagy bármi más élethelyzetben egy külső segítő, a mediátor bevonásával elejét lehet venni, mielőtt rosszabbá válna a helyzet.


Idő

Mióta tart ez a probléma Önöknél?  Hetek, hónapok vagy évek teltek el a kialakult konfliktus óta, de nem változott semmi, vagy csak rosszabb lett a helyzet? Ezzel a tétlenséggel érdemes valamit kezdeni. Ez a helyzet csak megmérgezi az életét.

A „rossz” érzelmek újbóli átélése A mediációs ülésen kérdezek, visszajelzek Önöknek, de mégis Önök döntenek saját életükben az átbeszélendő témákról. Amire mindenképpen számíthatnak, hogy lesznek érzelmek, felmerülnek sérelmek, lehet lesz sírás. A megszakítás nélküli időben, amikor külön – külön beleszólás nélkül elmondhatják a konfliktussal kapcsolatos érzéseiket, aggodalmaikat betekintést nyerhetnek a másik fél érzéseibe, mellyel a konfliktus más megvilágításba kerülhet.


A „rossz” érzelmek újbóli átélése

A mediációs ülésen kérdezek, visszajelzek Önöknek, de mégis Önök döntenek saját életükben az átbeszélendő témákról. Amire mindenképpen számíthatnak, hogy lesznek érzelmek, felmerülnek sérelmek, lehet lesz sírás. A megszakítás nélküli időben, amikor külön – külön beleszólás nélkül elmondhatják a konfliktussal kapcsolatos érzéseiket, aggodalmaikat betekintést nyerhetnek a másik fél érzéseibe, mellyel a konfliktus más megvilágításba kerülhet.


Miért a mediációt válassza?

Milyen igaz, hogy az élet problémák és döntések sorozata. Minél hamarabb megoldjuk a problémáinkat, annál hamarabb tudunk foglalkozni más, minket körülvevő dolgokkal.

Ha úgy érzi már nem, vagy nehezen tudják megoldani problémáikat a konfliktusban álló másik féllel, (házastárs, pár, családtag, munkatárs, gyermek stb.) a fejlődés és változás felé a legjobb úton jár, mert a mediáció megváltoztatja a másik féllel és az Önt körülvevő valamennyi személlyel a jövőbeni kommunikációját.

De mégis miért választanák az emberek a mediációt, ha már kiderült számukra, hogy nem tudnak egymással megállapodni, hogy a beszélgetés nem vezetett eredményre egymás között? Ilyenkor joggal gondolhatják azt, hogy kész időpocsékolás az egész. De ha ezt a gondolatmenetet követik, vagy nem hiszik el, hogy ez működhet, akkor sosem jutnak el a mediációig.

A legtöbb vitás helyzetben a felek közvetlenül egymással próbálnak megállapodásra jutni, ez a megbeszélés. Mediációról akkor beszélünk, ha ez a fajta kommunikáció, vagy megbeszélés elakad, megszűnik, vagy nehézkessé válik és egy harmadik személy irányított módon segíti kommunikációjukat. Konfliktus esetén előfordul, hogy a felek még beszélnek, de már nem tudnak megfelelő hangnemben kommunikálni egymással, a múlton rágódnak, nem a jelenben élnek. A múltban felmerült hibákat mindketten ismerik – még ha eltérően is értelmezik – azonban a múlt boncolgatása nem visz közelebb a megoldáshoz. Sok konfliktusban álló fél már egyáltalán nem tud egymással beszélni és nem is igazán akar.

Ha a kialakult konfliktust nem sikerül egymás között megoldaniuk legyen szó cégekről, vagy magánszemélyekről, akkor a problémák rendezése ügyében legtöbben bírósághoz fordulnak. A bíróság által hozott döntés, azonban gyakori esetben nem jelent megoldást számukra. A bírói döntéssel ugyanis lemondanak a döntési jogukról és nem biztos, hogy a ”nyertes” fél mindenben nyertesként érzi majd magát.

Amiért én dolgozom, hogy Önök között a falak leomoljanak és képesek legyenek ismét jól kommunikálni egymással, a felmerült konfliktust hatékonyan megoldani. A mediáció során Önök viszont saját magukért dolgoznak. A mediátor tárgyilagosan, higgadt körülményt kialakítva nem engedi, hogy a felek a régi játszmáikat folytassák. A mediátor nem tesz igazságot, nem bírál és nem értékel. Semleges félként a rendelkezésére álló információk birtokában igyekszik úgy alakítani kérdésfeltevéseivel a beszélgetést, amely révén a felek megegyezésre juthatnak, ami mindkettőjük számára elfogadható megoldást kínál.

 Ez a helyzet mindkét féltől rugalmasságot és konkrét vállalásokat kíván. Az ülések során hozott megállapodásokat sokkal szívesebben tartják be a felek, hiszen ez a döntés nem kényszer hatására született meg, hanem az Önök saját akaratából jött létre. A mediáció egy lehetőség a változásra, ami az Önök kezében van.

A jogi szabályozás előnynek tekinti a mediációt, bizonyos esetben kötelezi a feleket, hogy tegyenek kísérletet a mediációs megállapodásra és ne a bírósági utat válasszák.

A hivatalos útnál sokkal emberközelibben tudja a konfliktusokat kezelni, javítja a konfliktusban szereplők életminőségét, csökkenti a feszültséget és segít megelőzni újabb konfliktusok kialakulását.

A konfliktusmegoldás erősíti az egymás iránti tiszteletet, és javítja a másikkal való kapcsolatot.

A mediációs eljárás során a felek a konfliktuspartner érdekeit jobban megértik és ez rendkívül megkönnyíti a jövőbeni közös megoldások kialakításában való munkát.

A mediáció a nyertes – nyertes megegyezést támogatja.


További kérdések esetén forduljon hozzám bizalommal!

Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére