Szülő - kamasz mediáció

Kamasz gyermekével lettek kommunikációs nehézségeik?

A serdülőkor minden család számára nehéz időszak. A szülő azon fáradozik, hogy gyermeke számára utat mutasson, a kamasz a saját útját akarja járni. A gyermek szívesebben tartja be azokat a „szabályokat”, melynek megalkotásában tevékenyen, félként vett részt.  Ez a jövőben magatartásában is előnyökkel járhat, hiszen a mediációs eljárás során alkalmazott kommunikációval sokat tanulnak és tapasztalnak jövőbeni életükre.

Nem egy alkalommal találkozik a szülő azzal a helyzettel, amikor a gyermek már nem úgy viselkedik, mint korábban. Ha úgy érzi, már nem halják meg egymást a gyermekével, jöjjenek el hozzám. Ugyanakkor nem ritka az olyan eset is, hogy a kamasz kezdeményezi a mediációt, mert ő sem érzi jól magát az otthon kialakult helyzet miatt és változást szeretne.


Amit a szülő érezhet gyermekével kapcsolatban:
  • Nem akar tanulni, mert nem tartja fontosnak?
  • Neki ne mondja meg senki, hogy mit csináljon?
  • Nem jön haza időben? Ha megkérdezi merre járt lerendezi annyival, hogy semmi köze hozzá?
  • Nem érdekli mit mond neki, nem segít be a házimunkában? Eltűnt a tisztelet a szülők iránt?
  • Nem akar már sehova menni, ahova korábban szívesen ment Önökkel?
  • Sokszor érzi azt, hogy a gyermeke „ellenségként” tekint Önre?
  • Visszabeszél, vagy támadóan sértegetni kezdi?
  • Gyermeke valamilyen káros szenvedély miatt másként viselkedik?
  • Csak az internet, és a telefon rabjává vált?


Amit a gyermek érezhet szüleivel kapcsolatban:

Sokan azt gondolnák, hogy csak a fiatalok válnak a telefon, laptop, televízió stb. rabjává. De ez korántsem igaz. Egyre több felnőtt már a gyermek egészen kicsi korától kezdve többet nyomkodja a netet, mint a kamaszok. Egy gyereknek teljesen mindegy milyen korban van, szüksége van a szüleire, a közös élményekre, programokra, arra, hogy a család aktív tagjaként számításba vegyék. Sok gyermek azonban nem részesül ezekből leginkább az időhiány miatt. Pedig, ha egy gyermek beszélgetni akar, programot szeretne a szüleivel, akkor érdemes erre valahol, valamilyen formában időt szakítani, hiszen ezekből az élményekből fejlődik a személyisége, formálódik az élete. Ha pedig egy gyermek kezdeményezi a mediációt, akkor a szülőnek is be kell látnia, hogy valami nincs rendben, amin közösen tudnak majd változtatni. Gyorsan változik a világ, más az elvárás a fiatalok körében, más a szülők részéről. Egy mai fiatal joggal érezheti magát meg nem értettnek, hiszen nincsenek könnyű helyzetben.

A szülő – kamasz közötti mediáció nagyon sokat segíthet ezen a helyzeten.

Bővebben a szülő – kamasz közötti mediációról
Első találkozás alkalmával együtt hívom be a szülőt/szülőket és a kamaszt. Ezen alkalommal felajánlom a segítségem és meghatározzuk, hogy a következő alkalommal ki vesz részt azon és meghatározzuk azokat a feladatokat, amit a következő alkalomra mindenkinek teljesítenie kell.

Ez az a pillanat, amikor a kamasz azzal szembesül, hogy ő is egyenrangú fél ebben a folyamatban a szüleivel együtt. Hiszen itt nemcsak neki lesznek feladatai, hanem a szülőknek is vállalniuk kell, hogy változtatnak az eddigi magatartásukon.

Sokat elárul ilyenkor a gyermek jelenléte az egész tárgyaláson. Eleinte számára ez az egész dolog borzasztó és felesleges lehet, azonban amikor szembesül azzal, hogy ő itt egyenrangú fél, testbeszéde által is lehet arra következtetni, hogy figyelme élénkebb és érdekli a dolog.

A szülők sokszor saját „igazuk” megerősítését várják, hiszen ők a kimaradásokról, rossz tanulmányi eredményekről, rossz magatartásról, a rossz közegről, amibe belekeveredett a gyermek, káros szokásokról szeretnének beszélni. Azonban ez a tárgyalás nem erről fog szólni. Nem arról, hogy mit vár el a gyerektől és ő mit tegyen érte.

Azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy mindössze néhány alkalmas lehet ez az eljárás, hiszen egy kamasz nem fog hosszú időn keresztül arra eljárni. Általában 1 – 3 alkalom elegendő ahhoz, hogy a családi hangulat javuljon. A kamasz mediáció nagyon hatékony tud lenni, már az első találkozás után jelentős változás tapasztalható a kapcsolatokban. Egy kamasz kirohanása nem feltétlenül a szülőknek szól, csak a sok változást ami körülveszi őket egyedül a biztos hajón, a szülőkön vezetik le.

Itt a háttérben lejátszódó érdekek összehangolásával kell foglalkozni, ami azt a bizonyos viselkedést előidézte. A vélt és valós sérelmek mögött mindig egy ki nem elégített negatív érzelem húzódik.
A megállapodás, ami a felek között létrejön arról szól, hogy milyen konkrét, pontosan meghatározott dolgokban kell együttműködniük a jövőben, mellyel csökken a feszültség, jobb lesz a kapcsolat.

A közvetítéssel azt szeretném elérni, hogy mindegyik fél azt érezze, hogy érdekei ezáltal érvényre jutnak. Egy kamasz számára csak annyi vállalást írunk bele egy megállapodásba, amit tud is teljesíteni és ezt nem teherként él meg. A szülők esetében is hasonló az eljárás.

További kérdések esetén forduljon hozzám bizalommal!

Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére