Blog

  • A legszebb ajándék

    21December

    A legszebb ajándék


    A LEGSZEBB AJÁNDÉK


    Emberek milliói számára nehéz kérdés, mi az, aminek igazán örülnének szeretteik Karácsonykor, mi az ami igazán boldoggá tenné őket. A karácsonyi ajándékozás során felmerül, hogy kinek adjunk ajándékot és kinek ne, vagy milyen értékben, mit akarunk kifejezni az ajándékkal. Egy biztos, nem lehet mindig eltalálni ki mire vágyik. Karácsony előtt, decemberben jobban odafigyelünk egymásra, azokról, akikről év közben sokan „megfeledkeztünk” nagyobb odafigyelés jut és több támogatást kapnak. Családtagjaink felé több időt és nagyobb odafigyelést mutatunk, időt és energiát szentelünk a közös hangolódásra, készülődésre, tervezésre. Ezen ünnep alatt sikerül egy kicsit jobban összekovácsolódni, egy kicsit ebben a rohanó világban megpihenni.

    Rengeteg tárgyi ajándék cserél gazdát, hasznos és kevésbé hasznos, kicsi és nagy, lehet ez bármilyen, azonban szerintem a legszebb ajándék legyen szó karácsonyról, vagy más ünnepről, ha SZERETETET adunk.

    Egy remek könyvet olvastam újra Gary Chapmantől a napokban, mely kiválóan összefoglalja, hogyan is tölthetjük be egymás mélyről fakadó szeretet – igényét. Annyira jól megfogalmazza, hogy ha a szeretet – tankunk kiürül, akkor borúsabban látjuk a világot, képtelenek vagyunk az előttünk álló lehetőségek kiaknázására, önbizalomhiány léphet fel, nem olyan mondatokat, nem olyan hanglejtéssel továbbítunk szeretteink felé, mint amit megérdemelne a környezetünk. Azonban, ha a szeretet – tankunk tele van, a bennünk rejlő képességek kibontakoztatására ösztönöznek, sugárzó személyiségént, pozitív életszemlélettel telnek napjaink.

    Gary Chapman: Az 5 szeretet nyelv - Minden ami Tudatosság

    HOGYAN ADJUNK SZERETET AJÁNDÉKBA MINDEN NAP?

    Gary Chapman könyvében öt szeretetnyelvet mutat be:

    • az elismerő szavak,
    • a minőségi idő,
    • az ajándékozás,
    • a szívességek,
    • és a testi érintés szeretetnyelvéről ír.

    Mindezen szeretetnyelvek az ünnepre is értelmezve a legszebb, legtartalmasabb és legszemélyesebb ajándékot tudják nyújtani!

    ADJ MEGHITT BESZÉLGETÉST!

    Szavak… Napjainkat, kapcsolatainkat, hangulatunkat, lelkiállapotunkat jelentősen alakítják a hozzánk intézett, nekünk szánt és az általunk másnak mondott szavak.

    Nem mindegy milyen hangsúllyal, milyen szövegkörnyezetbe ágyazva hangzanak el. Szavakkal lehet gyógyítani a sebzett lelket és hatalmasat ártani is neki. Egyszerűnek hangzik, hogy elismerő szavakat mondjuk a másik számára, de mégsem az. Gyakori, hogy nehezen tudnak a párok, családtagok egymással beszélgetni, mert sokan nem ismerik, nem látják világosan a másik min megy át, milyen érzései vannak? Elegendő elismerést, dicséretet szánnak egymásnak? Bizonytalanság, nehéz időszak alatt kellőképpen bátorítják egymást? Ismerik kinek mire van szüksége? Az elvégzett teendőkért köszönetet mondanak egymásnak?

    Mindez beszélgetéssel, értő figyelemmel és a másik meghallgatásával kiderül.

    ADD NEKI AZ IDŐD!

    A minőségi idő, egy olyan kézzel nem fogható ajándék, amelyik talán a legtöbbet tud sokaknak jelenteni. Felgyorsult világban élünk, nincs elegendő idő egymásra. Sok a munka, nagy a dugó, a média, a kütyük rabjaiként egymás mellett élnek legtöbben. Persze sokan mondhatják, „de hát minden este együtt nézzük a kedvenc sorozatunkat, töltünk együtt időt”. Egymás mellett töltenek, de nem egymással. A minőségi idő során együtt vagyunk a gyermekünkkel, a családtagokkal, párunkkal, kizárólag egymásra figyelünk és teljes odaadással a lehető legtöbb figyelmet szenteljük egymásnak. A közösen eltöltött idő során élményeket lehet gyűjteni, a közös tevékenységek szórakoztatóak, maradandó emlékeket hagynak. Sok esetben a gyerekek is a szülőkkel közös minőségi időre vágynak bármilyen program, játék keretében. Azok, akiknek a minőségi idő a szeretetnyelvük, számukra ez az ajándék mindennél többet jelent a világon. Az együtt töltött idő alatt nagyokat lehet sétálni, beszélgetni, élvezni a pillanatokat, tartalmat adni az életünknek.

    This is the key trait which leads to a happy family life, according to  science

    ADJ ÖNZETLENÜL!

    A szívességek is az egyik szeretetnyelvünk. Ez nagyon sokféle lehet, akár takarítás, mosogatás, bevásárlás, posta feladása, a kert gazolása, vagy bármi a világon, amivel valami pozitív cselekedetet hajtunk végre. Ha a párunk fáradt, monoton napjai vannak és támogatjuk abban, hogy bevállalunk valami pluszt, azért, hogy ő többet pihenhessen rendkívüli figyelmességént fogja értékelni. Mindössze egy kis tervezés szükséges az idővel, hogy ezek a cselekedetek valóban szeretetteljesek, önzetlenek legyenek. Nem csak a családi, baráti viszonyokban fontos ez. Én például szinte szándékosan keresem a szemkontaktust emberekkel, ha látom, akár egy idegenen, hogy valami bántja, mert kíváncsi vagyok rá, mert segíteni akarok neki. Csak egy mosoly kell és nagyon sokan képesek megnyílni erre az apró gesztusra. Csak egy mosoly, ami „egy rossz napot” is képes szebbé tenni, vagy néhány kedves szó, amellyel másoknak segíteni lehet.

    AZ AJÁNDÉKOZÁS

    Azon szeretetnyelv, ami lehet tárgyi ajándék, lehet cselekedet, de lehet saját magunk odaajándékozása is.  Mivel most az ünnepi ajándékozásról van szó és minden szeretetnyelv egyfajta ajándék, így ezt leginkább saját magunk odaadásával tudom ebben a témában szemléltetni.  Sok olyan helyzet lehet, amikor párunknak, gyermekünknek semmi más nem fontosabb, mint a jelenlétünk, a puszta közelségünk, amivel támogatjuk a nehezebb, magányosabb időkben.

    Napi négy ölelés kell a túléléshez | Hír.ma


    AZ ÉRINTÉS VARÁZSA

    Az érintés, ölelés, vagy egy simogatás örömet okoz, boldogságot vált ki a szervezetünkben.

    Ennek hatására olyan pozitív érzelmeket élünk meg, ami egyrészt örömhormon és egy igazán jó fájdalomcsökkentő is. Ha a párunk szomorú, vagy nem érzi jól magát azon vagyunk, hogy megsimogassuk, megöleljük. Ha a gyermekünk sír, mert elesett vagy beteg a legelső dolgunk, hogy szorosan magunkhoz öleljük és sok puszival árasztjuk el. Ha egy barátunkkal történik valami rossz dolog szorosan megöleljük. Ezek ösztönből jönnek, szeretetből, önzetlenül, amelyek olyan energiákat képesek adni a kapó félnek, amivel együttérzésünk, támogatásunk maradandó élményként marad meg neki.

    Mennyivel másképp indul a nap egy puszival és mennyivel más úgy hazatérni, hogy egy ölelés vár ránk. Apró, egészen kicsi dolgok ezek, de mégis a legnagyobbak, melyek képesek falakat ledönteni körülöttünk, egészségessé és boldoggá tesznek. Az öleléshez is bátorság kell. Sokan ki sem merik mondani, hogy most egy hatalmas ölelésre van szükségük. Az érintésben benne van a szeretet, elfogadás, megértés és türelem. Merjünk ölelni, mindkét félnek jót tesz!

    Bármilyen ajándék kerül a fa alá igazán teljesek az ünnepek, a mindennapjaink csak azáltal lehetnek, ha figyelünk erre az öt csodás dologra, ha csak egy kicsit is másképp értelmezzük egymás napjait, ha figyelünk a másik lényére, szükségleteire, ha meghalljuk és megértjük egymást!


    BÉKÉS, ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDENKINEK SZERETETTEL!






Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére