Blog

  • Fogadalomból valóság

    30December

    Fogadalomból valóság


    Fogadalomból valóság

    Szilveszteri fogadalmaink

    Közeleg az új év és ilyenkor nagyon sokan terveznek azzal, hogy január elsejétől minden más lesz. Ami valójában már egy jó kiindulás, mert egy kezdő dátum már van ahhoz, hogy mit is szeretnénk megvalósítani. Különféle álmokkal, különféle fogadalmakkal indítjuk sokan az évet.  Van, aki fogyni szeretne, van, aki többet mozogni, van, aki új munkát szeretne találni, a családdal több időt tölteni, több pénzt keresni, leszokni káros szenvedélyekről, vagy egyszerűen csak új életet kezdeni. Ami nagyon jól hangzik, de sokan alig egy hónap alatt feladják ezeket a remekbeszabott terveket.

    Vajon mi okozza azt, hogy kudarcba fulladt az elhatározás?

    Véleményem szerint mindaddig, amíg nem ismerjük meg saját magunkat és a saját korlátainkat annyira, hogy változtatni tudjunk, addig nem is fog menni. Mindenkinél más működik, mindenkire más dolog hat. Ha túlságosan nagy, irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, azok nagy valószínűséggel nem lesznek teljesíthetőek.

    Ha nem úgy teljesülnek a tervek, ahogy megálmodtuk, annak általában van egy ÉRZELMI  következménye, mert bűntudatunk lesz. Ami rosszabb, az a MENTÁLIS következménye, hiszen a sikertelenség miatt az önbecsülésünk teljesen leértékelődik és nő az önbizalomhiány, arra ösztönözzük az agyunkat, hogy még erre sem vagyunk képesek.

    Ez a következmény pedig számos más negatív dolgot vonzhat be maga után, mind a kommunikációnkban, mind az emberekkel való viselkedésünkben.​

    A siker titka a kudarc (?) - Manifesztum​​

    MIT TEGYÜNK A SIKER ÉRDEKÉBEN?

    Önismeret, belső motiváció

    Az évek, a tapasztalatok mindig többet tesznek hozzánk. Fontos, hogy bármi is történt a múltban, ne ostorozzuk magunkat miatta, mert elmúlt, már mi sem úgy gondolunk rá, amire büszkék vagyunk. Tudjuk, hogy ahhoz, hogy másképp tervezhessünk, először is jól kell legyünk, szeressük és fogadjuk el magunkat. Nem baj az, ha az ember időnként önértékel, hogy mit lehetett volna másképp tenni, mi az, amit már nem tennénk, mert mindez építi a személyiségünket és többet ad hozzá az elhatározásainkhoz. Magunkért tegyük amit szeretnénk, ne a környezetünknek megfelelni akarjunk.

    Tűzzünk ki egy konkrét célt, de háromnál semmiképp se többet!

    A kevesebb több, szokták mondani. Ha túl sok apróbb célunk van, azokat nehezebb teljesíteni, hiszen nem maradhat mindenre időnk. Ha egy, kettő vagy maximum három célt tűztünk ki magunk elé, akkor azokra fel tudunk készülni, azokkal lehet tervezni. Marad rá időnk, ha problémák merülnek fel a megvalósítás során, akkor nem kell többfelé koncentrálni, hanem csak arra az egyre, ami sokkal könyebben megoldható.  Fontos, hogy egy konkrét célunk legyen, pontosan megfogalmazva, mi az valójában, amit szeretnénk. Ha csak azt mondjuk „Új életet akarok kezdeni!”, abból nem derül ki milyen az az új élet. Miben valósul meg, hogy új életet tervezünk, mi az, amit meg kell változtatni ahhoz, hogy az általunk elképzelt új élet megvalósuljon.

    Legyen megvalósítható a terv!

    Csak olyan célt érdemes kitűzni magunk elé, amit teljesíteni is tudunk, el tudunk érni. Ha például azt mondjuk, hogy gazdagabb szeretnék lenni, az csak rajtunk fog múlni, hogy ezt meg tudjuk – e valósítani. De ha a szerencsejátékokból várjuk a megoldást a meggazdagodásra az nem a mi teljesítésünkből fog megvalósulni, vagy szerencsénk lesz, vagy nem. Ha cégen belül kemény munkával akarunk előrébb lépni arra már nagyobb esély van, mert tettünk érte. Ha új vállalkozásba kezdünk csak rajtunk múlik mennyi erőt, időt, energiát teszünk bele és az miképpen fog megtérülni.

    3 + 1 hiba, amit a célkitűzés kapcsán mindenki elkövet legalább egyszer -  Egyensúlyépítő

    Legyünk mértékletesek: kis terv, nagyobb öröm!

    Tegyük fel, hogy eltervezzük, hogy az év első napjától minden nap 15 percet mozgunk március elsejéig, ugye az nem egy olyan teljesíthetetlen dolog. Ha következő lépésként elhatátorozzuk, hogy márciustól májusig minden nap 20 percet mozgunk szintén teljesíthetőbb lesz, mintha eltervezzük, hogy heti ötször akarunk menni napi két órát konditerembe.  Sokan az első akadály után már kudarcot éreznek és ha nem sikerült például teljesíteni a heti öt konditermet csak négyet, utána abból majd három lesz és mivel már amúgy sem sikerült a felállított terv, akkor egy idő után viszonylag hamar feladják az egészet. Persze vannak olyanok, akik annyira eltökéltek, hogy bármilyen akadályba ütköznek képesek a saját maguknak tett ígéretek betartására. Azonban szerintem sokkal célravezetőbb kisebb terveket kieszelni, mint teljesíthetetlen ígéretek miatt végül semmit sem tenni.

    Hátrányok, előnyök összeírása

    Bármilyen célt is tűzünk ki magunk elé, annak biztosan oka van, miért szeretnénk, hogy megvalósuljon. Megvalósítás előtt bátran fogjunk egy papírt és írjuk fel milyen előnyeink származhatnak abból, ha teszünk érte és mi történik, ha bele sem kezdünk. Már az előnyök összeírása is egyfajta közérzetjavító, hiszen annak olvasása arra ösztönöz, hogy valóban elképzeljük magunkat azon az úton, ami a cél felé vezet.​

        hátrányok          előnyök

    Konkrét időponthoz kötött tervezés

    A megvalósításra, lépésenként adjunk meg magunknak konkrét időpontokat dátumszerűen. Sokkal könnyebb elérni a vágyott célt, ha a tervünket résztervekre bontjuk és ezeket egy pontos dátum megvalósításához kötjük! Maradjunk reálisak a tervezéssel, nem lehet mindent néhány hét alatt elérni, mindenhez idő, kitartás kell!​

    Kezdjünk bele a tervezés után mihamarabb a megvalósításba!

    Amikor tervezünk annyira beleéljük magunkat a célunk sikerességébe, hogy annak megvalósításával nem érdemes várni egy percet sem. Ha későbbi dátumot tűzünk ki az kezdéshez, akkor a lelkesedés alábbhagyhat, a motiváció sem biztos, hogy olyan erős lesz, mint akkor, amikor az elhatározás született. Ne késlekedjünk, itt az idő, menni fog!

    Nem probléma, ha nem egyenes az út a megvalósításig

    Nincs egyenes út! Akármilyen lelkesedéssel fogunk bele valamibe előfordulhatnak kisebb akadályok, előfordulhat, hogy letérünk a megvalósításhoz vezető útról. A legfontosabb, hogy mihamarabb visszataláljunk a megkezdett útra és irány tovább a cél felé. Ha valaki például fogyni akar és fogyott is sokat, jönnek a bókok, a pozitív visszajelzések, magabiztosabb lesz. Azonban a körülmények hatására lehetséges, hogy kedvtelenné válunk és egyébként sem  füllik a fogunk semmihez, nem lesz belőle baj, ha csak kis időre is, de „gyengék” voltunk. Azokra a jelzésekre kell gondolni, amivel önmagunknak bizonyítottunk, amitől saját magunk boldogok voltunk, mert ezek hatására tudjuk érdemben folytatni az elkezd munkát, bármiről is legyen szó.

    Legyen egy társunk!

    Ösztönzőleg tud hatni, ha van egy ember, akivel együttesen visszük véghez céljainkat, vagy csak elmondjuk neki mit szeretnénk elérni. A támogatás, a bátorítás sokat segíthet főleg akkor, amikor akadályok állják utunkat, nehézségek merülnek fel az áhított cél megvalósításában.

    Ha elindult a siker, ne álljunk meg!

    Sokan, ha valamit rendületlenül, kitartóan elkezdtek és érezhetően változás állt be emiatt az életükben azt gondolják, hogy már elérték, vagy megközelíthetően elérték azt, amit akartak. Ekkor „megpihennek”, mert jól van már ez így. Az eredményt meg is kell tartani, nem csak éppen elérni! 

    A sikeres változás titka, hogy tudjuk azt, hogy akarunk változni és azt is, hogy hogyan kell eljutni mindaddig. Mindez elég komoly munka, hiszen az, hogy szükség van a változásra már önmagában nagy felismerés. Annak kigondolása, hogy milyen lépéseket tegyünk ennek megvalósítására, majd felépíteni a tervet ennek kivitelezésére és végül belevágni sok erőt kíván. Ehhez rengeteg berögzült szokáson kell változtatni, ami nem könnyű.

    Célokat elérni csak kellő motiváltság mellett lehet, anélkül nem megy. Az életünk a saját kezünkben van és azt teszünk vele, amit szeretnénk. Csak mi vagyunk érte felelősek, hogyan mozdulunk ki nehéz helyzetekből, hogyan építjük újra magunkat, mivé szeretnénk válni.


    Mindenkinek sikeres megvalósítást kívánok a céljaihoz!


    Szeretetben, minőségi idővel teli, élményekben gazdag boldog Újévet kívánok! 

Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére