Blog

  • Karácsonyi feszültségek

    19December

    Karácsonyi feszültségek



    A KARÁCSONY! Az év egyik legszebb ünnepe, amelyet sokan várnak, mert egy kis pihenés, egy kis nyugalom veszi körbe. Azonban nem mindig úgy alakul ez az ünnep, ahogyan azt sokan várnák.

    MINDENKI MÁSKÉPP LÁTJA A KARÁCSONYT!

    Minden család eltérően ünnepel, saját szokásai vannak, amit általában családjukból hoznak mintát követve, vagy saját tradíciókat kialakítva. Azonban nagyon gyakori, hogy a családtagok eltérő igényekkel, eltérő családi szokásokkal várják az ünnepeket, melyek konfliktusokat okozhatnak és máris oda az idilli ünnepi hangulat.

    Karácsony körül a legtöbb ember őrült futásba kezd, az utolsó pillanatra maradt vásárlás, főzés, nagytakarítás még fáradtabbá teszi őket. Az ebből adódó feszültség pedig sok esetben jelentősen megnehezíti a konfliktusok helyes kezelését.

    A média is erőteljesen alakítja a „tökéletes” Karácsonyról kialakított képet, ami miatt sokakban rengeteg elvárás alakul ki ezen ünneppel szemben. Ezen igények összecsiszolását külön nehezítik a személyiség – és temperatumbeli különbségek, a családi elvárásoknak való megfelelések.

    Azonban nem lehet mindenkinek megfelelni és nem is kell!

    Van, aki egy szűk, nyugodt családi ünnepet szeretne, van, aki nagy családi együttlétre vágyik. A nagyszülők azt szeretnék, hogy a szentestét náluk töltse a család, de a család szűk körben szeretné és csak 25 – én, vagy 26 – án látogatná meg a nagyszülőket stb. Vannak családok, akik ilyen kialakult időpontbeli viták miatt évekig nem karácsonyoztak együtt… Pedig csak egy dologra kellene figyelni, hogy egymással vagyunk, családi körben, amit amúgy is bármelyik nap az évben meg lehet tartani. Értelmetlen vitákat tud szülni, ha látjuk, hogy valakinél a szenteste miért úgy történik és ezt én miért nem tudom megvalósítani a családomban. Sokan örülnének, ha még a szüleikkel, nagyszüleikkel, vagy akár gyermekükkel lehetnének csak egy percet is, nem érdemes vitákkal tönkretenni a szeretet ünnepét.

    Milyen karácsonyi szimbólum illik hozzád? | Hír.ma

    Gyerekkoromra visszaemlékezve mindig vártam, hogy nagymamámnál közösen a család Karácsony másnapján együtt ebédeljen. Gyerek voltam és tetszett ez a szokás, mert egyfajta biztonságérzetet is nyújtott így utólag visszagondolva. Ez az ünnep a gyerekeknek talán a legfontosabb, ezért is kell rá figyelni, hogy értelmetlen viták ne rontsák el. Sokan távolabb élnek családjuktól és az ünnepek körüli találkozásokat a szülők, nagyszülők izgatottan várják. A gyerekek mellett, az idősebb generáció az, akik miatt kiemelten fontos figyelni arra, hogy ezen ritka pillanatokat veszekedés, vita ne zavarja meg. A családi viták, problémák nagy része nem az ünnepek alatt keletkezett, így nem is lesznek alkalmasak azok megoldására. A felfokozott ünnepi hangulat, a mindenhonnan ránk zúduló öröm sokaknak még fájóbbá teszi az ünnepet, amiért ők nem érzik részesüknek magukat ennek.

    Fontos, hogy csökkentsük az elvárásinkat az ünneppel szemben! Ha leégett a hús, vagy túl fűszeres lett az étel nem dől össze a világ, valószínűleg senki nem fog éhen halni, maximum kevesebbet eszik, vagy többet iszik az ételre. Ha nem talált piros alátétet az asztalra azt sem fogja senki nézni, a lényeg, hogy házigazdaként, vagy a szűk családi körben nem ezek az apróságok döntik el mennyire jó egy ünnep.

    Ha a családi ebéd, vacsora során burkolt vagy célzott piszkálódás célpontjává válunk, akkor érdemes elszámolni magunkba néhányig és bájosan kikerülni a nekünk szánt „kedves üzenetet”. Ez is intelligencia kérdése, mennyire vagyunk képesek ellenállni egy „boldogtalan ember boldogtalan mondatára”. Ezeket az üzeneteket én így szoktam felfogni, mert aki ilyenkor is csak sértegetni tudja a másikat, az saját magát mutatja be. Ezeknek az embereknek általában hiányzik valami az életükből, amit nem mondanak, nem mutatnak ki. Kedvesen el lehet kerülni a vitát, majd ünnepek után rákérdezni minden rendben van – e vele.

    Azon családtagoknál, ahol erős véleménykülönbségek vannak, vagy túlzott politizálók, érdemes felváltva bevonni őket a tálalás körüli teendőkbe, kissé kizökkentve őket abból, hogy huzamosabb ideig bele tudjanak menni értelmetlen, nem az ünnephez méltó vitákba.

    Ha mégis veszekedés alakult ki, ne féljünk közbe lépni azzal, hogy ez most nem ide illő jelenet, mert ezzel akár menthető a családi program és nem durvul el még jobban a helyzet.

    A félreértések elkerülése végett nem a problémák szőnyeg alá söprését javaslom, hanem azt, hogy ezen az egy napon a gyerekek, a ritkán látott családtagok öröme érdekében tenni kell azért, hogy ne egy jövőbeni „rossz ünnep” maradjon bennük. Érdemes ezt előre átbeszélni, hogy a kevésbé jó viszony ne nyomja rá a bélyegét az ünnepekre már csak a gyerekek, nagyszülők miatt sem. Ajánlatosabb a viták, problémák megbeszélését az ünnepek után halasztani, azon a pár napon már nem múlik semmi. Az ünnepek alatti viták viszont sokkal mélyebben megmaradnak a gyerekekben, amiket akár felnőtt korukra is nehezen tudnak kiheverni és másképp értékelik emiatt a meghittség, közös ünneplés szerepét is.  

    Karácsonyi vacsora - Vivre

    Párkapcsolati terhek Karácsonykor

    Nagyon sok kapcsolat, házasság küzd belső, ki nem mondott feszültséggel, és sok van, ahol már eddig is komolyabb veszekedések történtek és akkor tud igazán robbanni ez a bomba, amikor külön ráerőltetik magukra a kapcsolatban álló felek az ünnepek miatt a „boldog” szerepet. Sokan ugyanis ekkor jönnek rá igazán, hogy kapcsolatukból odalett a meghittség, a szeretet. Mindenki vágyik arra, hogy az ünnepeket ténylegesen olyan pár mellett tölthesse, aki mellett valóban boldognak érzi magát. A média, a sok szerelmes karácsonyi film, a boldogságot sugárzó műsorok, reklámok mind – mind hatással vannak ránk. Ilyenkor még inkább felerősödik az emberekben az igény az igazi boldogságra. Ahol pedig problémák vannak - és nem tesznek ellene - sajnos előbb – utóbb, de különösen Karácsony táján sokan rájönnek arra, hogy más életre vágynak.

    Talán ez benne a legnehezebb, felismerni azt, rádöbbenni arra, hogy már nyoma sincs a korábbi szeretetnek, szenvedélynek, kihűlt a kapcsolat.

    A felerősödött érzelmi állapotban, a csapból is folyó boldogságáradat miatt sokan érzik azt ez már nem mehet így tovább, vége a kapcsolatuknak. Egymás mellett vannak, de mégis magányosan. Látják, érzik, hogy valami elmúlt, vagy eltűnni látszik, de a többség nem tesz semmit, minden megy tovább. Sokakban ez a felismerés, hogy kapcsolatuk megromlott, az érzelmek gyengültek, egymás mellett elmulasztottak élni, párként funkcionálni azt okozza, hogy ez menthetetlen és válniuk kell. Pedig rengeteg kapcsolatot lehet stabilizálni, újraépíteni a párt, szorosabbá tenni az intimitást.

    Bármit is hoz a Karácsony, bármilyen felismerés is erősebbé válik az ünnepek alatt, azt gondolom ez alatt a pár nap alatt érdemes figyelni arra, hogy az ünnep ünnep legyen, a gyerekek ne sérüljenek, a rég látott idősebb családtagok várakozása örömteli legyen, a konfliktusok ne férkőzzenek be az év legmeghittebb, legszebb napjaiba. A problémák, mint már írtam nem egy nap alatt keletkeztek, nem is lehet egy nap alatt minden megoldani. Ha egyértelművé válik a változtatás esedékessége, a megbeszélések szükséglete az már egy jó dolog, ha ezt felismerik a párok, családtagok, mert elindulnak egy úton ami másfelé fog vezetni a megszokott helyett.


Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére